ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης & Κατάρτισης ΑμεΑ “Τα Παιδιά της Άνοιξης’’, φιλοξενεί 62 εφήβους και ενήλικες ηλικίας 16 ετών και άνω από όλο το Νομό Ημαθίας, με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down, μαθησιακές δυσκολίες, κινητικά προβλήματα, διαταραχές συμπεριφοράς και στεγάζεται στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Οι εκπαιδευόμενοι προσέρχονται στο χώρο, με τα λεωφορεία του Συλλόγου, μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα του Κέντρου αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση, στην κοινωνικοποίηση και στην απόκτηση δεξιοτήτων με στόχο την αυτονομία των εκπαιδευόμενων.

Πώς ξεκινήσαμε

Το έτος 1986 στο Ν. Ημαθίας λειτουργούσε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βέροιας. Οι ανάγκες των παιδιών για διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι ανησυχίες των γονέων για συνέχεια της φοίτησης σε άλλες δομές, αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία του Κέντρου. Έτσι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ (έτος ίδρυσης 1984), αποφασίζει την Ίδρυση Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, Απασχόλησης και Διημέρευσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες με την επωνυμία: «Τα Παιδιά της Άνοιξης» (έτος ίδρυσης 1987-1988).

Στο Κέντρο λειτουργούν πέντε Εργαστήρια με στόχο την Επαγγελματική Κατάρτιση των εκπαιδευόμενων.

Το Eργαστήριο Ανθοκομίας-Κηπευτικών, όπου οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτών τους, καλλιεργούν φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ξεκινώντας από το στάδιο της ριζοβολίας. Ασχολούνται όμως και με την καλλιέργεια κηπευτικών.

Το Eργαστήριο Λαϊκής Τέχνης, όπου οι εκπαιδευόμενοι με την βοήθεια της εκπαιδεύτριάς τους, ασχολούνται με την αγιογραφία, κατασκευάζοντας εικόνες σε ξύλο, πέτρα, κεραμίδι, όστρακα και άλλα υλικά. Ακόμα ασχολούνται με την κατασκευή ειδών λαϊκής τέχνης όπως μπουκάλια, πουγκιά, χειροποίητα μαξιλάρια, κοσμήματα, χειροποίητα σαπούνια, λικέρ και γλυκά του κουταλιού.

Το Eργαστήριο Κηροπλαστικής, όπου οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια της εκπαιδεύτριάς τους, ασχολούνται με την κατασκευή αρωματικών κεριών αλλά και χριστουγεννιάτικων – πασχαλινών ειδών και λαμπάδων.Επιπλέον ασχολούνται με τη δημιουργία χειροποίητων κοσμημάτων και διακοσμητικών-εποχικών κατασκευών με χρηστική λειτουργία.

Το Eργαστήριο κατασκευής Μπομπονιέρων, όπου οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια της εκπαιδεύτριάς τους, ασχολούνται με την κατασκευή μπομπονιέρων για βαφτίσεις και γάμους, κατόπιν παραγγελιών.

Το Eργαστήριο Μεταξοτυπίας, όπου οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια του εκπαιδευτή τους, ασχολούνται με την εκτύπωση διαφημιστικών ειδών με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας σε:

– Καπέλα
– Μπλουζάκια
– Φόρμες εργασίας
– Αναπτήρες και άλλα διαφημιστικά είδη

Τέλος στο εργαστήριο αυτό αναλαμβάνουν την εκτύπωση προσκλητηρίων, γάμου και βάπτισης

Επιπλέον στις εγκαταστάσεις του Κέντρου λειτουργεί και το Eργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης όπου οι εκπαιδευόμενοι με τη βοήθεια των εκπαιδευτών τους, ασκούνται σε συνήθειες της καθημερινής ζωής με στόχο την:

– Εκμάθηση κανόνων ατομικής υγιεινής και ασφάλειας
– Εκπαίδευση των παιδιών σε ότι αφορά στον χώρο της κουζίνας
– Κινητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων μέσα από δραστηριότητες τυποποιημένης μορφής
– Διατήρηση και βελτίωση δεξιοτήτων μέσα από επαναλήψεις
– Βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών μέσω προγραμματισμένων και μεθοδευμένων επισκέψεων σε χώρους καθημερινής αλληλεπίδρασης και ψυχαγωγίας

Σκοπός του εργαστηρίου:

– Ανάπτυξη και κατάκτηση της αυτονομίας και κοινωνικότητας του μαθητή.